Logo

Sæbygård

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sæbygård

 

Efter at have tilhørt familien Arenfeldt igennem otte slægtled siden 1723 overgik Sæbygård i 1988 til en selvejende institution knyttet til Sæby Museum. Den trefløjede renæssancegård er opført i 1570'erne, men i tidens løb stærkt ombygget. Bedst bevaret er nordfløjen med porttårn og trappetårn på gårdspladsen.

 

• Nordjylland, Vendsyssel, Sæby Kommune, 2 km vest for Sæby

• Sæbygårdvej 49, 9300 Sæby 

• Museum. Offentlig adgang til bygninger og park, Museum: 98 46 10 45

• Den selvejende institution Sæbygård, administreret af Sæby Museum.

• 5 ha park og voldsted

• Opført 1575-76. Ombygninger og tilføjelser 1688 (vestmur), 1745-1750 og 1861



• Bygningen

Sæbygård fremtræder som et trefløjet anlæg, der lukker sig om en borggård med en vestvendt spærremur. Den ældste og største fløj er den nordøstvendte portfløj i to etager. De lavere øst- og sydfløje stammer ligeledes fra slutningen af 1500-tallet, men er stærkt ombyggede i midten af 1700-tallet. Indvielsestavlen i porttårnet meddeler:

»Anno 1576 lod erlig oc welbyrdige Frw Pernel Oxe, Otto Rudis Høstru, bygge dette Hus«

 

Portfløjen er opført af røde mursten under et taglhængt sadeltag. Den nordvendte port, der er anbragt lidt skævt i forhold til facadens midterakse. afsluttes med et kraftigt firkantet porttårn, der oprindeligt havde sadeltag med svungne renæssancegavle. Disse blev i 1861 erstattet af den nuværende kantede overbygning.

 

Sæbygård

Meget interessant er det kvadermurede ottekantede trappetårn på gårdspladsen.

 

Rustikteknikken, der kendes fra de fynske herregårde Holckenhavn, Juulskov, Arreskov og Harritslevgård, peger på den samme bygmester, nemlig den italienske arkitekt Dominicus Badiaz, der virkede i Danmark i slutningen af 1500-tallet. I givet fald er Sæbygård hans første arbejde i Danmark.

 

Sæbygård

Den lave østfløj er formentlig opført samtidig med portfløjen, men er omkring 1750 blevet ombygget. Den øvre etage blev erstattet med senbarokkens helvalmede tegltag. Ifølge den indmurede våbentavle er sydfløjen opført 1745 af Anne Sophie Pachs. De lave fløje er begge opført af røde mursten under tilsvarende røde tegltage. Endelig er den vestvendte lave spærremur bygget af Holger Pachs i 1688, for hvilken storslået indsats han har ladet opsætte en tavle, der oplyser, at han og fruen har ladet

»denne Brantmur opbøge af nye«.

 

• Interiør

I det indre er borgens gamle riddersal bevaret med et massivt bjælkeloft. Sæbygårds hovedbygning blev i 1988 overdraget til en selvejende institution med henblik på oprettelse af et herregårdsmuseum. Bygningen er for nærværende (1997) ved at gennemgå en grundig restaurering.

 

• Omgivelser

Hovedbygningen ligger på et stort kvadratisk voldsted omgivet af brede vandfyldte grave på alle fire sider, der mod syd og vest forstærkes af et markant voldanlæg. Indgangen til borgen er fra nord via en stenbro. Broen står i forbindelse med den store avlsgård umiddelbart nord for voldstedet. Herfra driver familien Arenfeldt landbrugsbedriften på 478 ha videre, hvoraf godt halvdelen er reserveret skovbruget, herunder også den smukke lystskov Sæbygård Skov, der bortset fra den selvsåede Baggesvogn Skov er Danmarks nordligste bøgeskov. Af landbrugsjorden er endvidere 96 ha udlagt til golfbane.

 

Sæbygårds 5 ha store park sydøst for hovedbygningen rummer flere rester af et barokanlæg fra slutningen af 1600-tallet, primært aksefaste lindealleer og formklippede hække samt en karpedam.

 

VIGTIGE ÅRSTAL

1536 Sæbygård tilfalder kronen ved reformationen.

1576 Adelsfruen Pernille Oxe opfører den nuværende hovedbygning.

1668 Admiral Niels Juel overtager Sæbygård.

1825 Staten overtager den fallerede gård.

1930 (ca.) Jorden afhændes, og Sæby Bank overtager hovedbygningen.

1988 Herregårdsmuseet på Sæbygård oprettes.

 

• Historie

Sæbygård, der oprindelig var en sædegård under Børglum bispestol, kom som alt andet kirkegods under kronen ved reformationen 1536. Fr. 2. mageskiftede i 1560 godset med admiral Otte Rud, der dog få år senere i Den Nordiske Syvårkrigs første søslag blev taget til fange ved Bornholm og døde i svensk fangenskab i 1565. Otte Ruds åbenbart virke lystne enke Pernille Oxe opførte omkring 1575 den nuværende hovedbygning. Fra 1668 til 1682 var Sæbygård ejet af helten fra Køge Bugt, admiral Niels Juel. Han mageskiftede gården til Holger Pachs. Datteren Anne Sophie Pachs gift med kancelliråd Lage Beck Arenfeldt arvede gården i 1723. Sæbygård har herefter tilhørt slægten Arenfeldt, der i dag driver godset fra avlsgården. Gods: 98 46 35 26

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,2 (5 stemmer)
Siden er blevet set 6.735 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1318623-06-2021 09:44:25 Erik Salling
Stedet ejes nu af Den selvejende Institution Sæbygaard (fond) og administreres ikke af Sæby Museum, men drives af Støtteforeningen Sæbygaards Venner
1308103-01-2021 16:48:25 Per V.Andersen
Deltog der Ryttere fra Sæbygård I Napoleonskrigen på Fransk/Dansk side 1801 -1814 . En Thomas Christian - fik fæstegård til rådighed efter deltagelse er det beskrevet eller ?? Kan jeg selv søge info - så hvordan ?

Afstemning
Regeringen, er der nogen der skal udskiftes?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her